Egy fiú, egy lány – avagy ivarmeghatározás emuéknál

Közösségi térben, fórumokon vissza-visszatérő kérdés, hogy hogyan lehet megállapítani az emuk nemét, úgyhogy most ezt a témát járjuk körbe, pláne, hogy már kikeltek, kelnek vagy hamarosan kelnek a csíkos apróságok.

Általánosságban elmondható, hogy az emuk ivarát 3- 14 hónapos koruk között meglehetősen nehéz megállapítani, ezért szokás inkább csibekorban elvégezni az ivarmeghatározást vagy várni, amíg az emu ivarérett lesz és onnantól már könnyen meg tudjuk állapítani, ki micsoda. De ne menjünk ennyire előre, tartsatok velem és kezdjük az elején.

Egy csibe, két csibe, sok csibe – na de, ki milyen?

Ahogyan a többi madárfaj csibéinél, úgy az emucsibék esetében sem triviális a kérdés. A válasz viszont egyszerű: ilyenkor a naposkori ivarmeghatározás (szakszóval élve: szexálás) jelenthet megoldást.

A csibekori ivarmeghatározásnak egyik nagy előnye, hogy a madár könnyebben kezelhető. Másfelől, tenyésztőként és vásárlóként is nyugodtabbak lehetünk, ha tudjuk, hogy milyen nemű csibéket adtunk, vettünk továbbtenyésztésre és nem az ivaréréskor szembesülünk azzal, hogy a „párunk” tulajdonképpen két tojó vagy két kakas.

Elsőre talán meredeknek tűnik ez az eljárás, de nem olyan nehéz, meg lehet tanulni. Segítünk, figyelj:

A csibét ölbe véve vagy vízszintes felületre téve finoman a hátára fektetjük, a kloáka környékén a tollakat gyengéden szétválasztjuk és a madár kloákájának bőrét finoman széthúzzuk, más megfogalmazás szerint, a hüvelykujj és a mutatóujj segítségével finom gyúró mozdulattal a kloáka bőrét „kihengerítjük”.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a művelet során TILOS benyúlni a kloákába, mert azzal maradandó károsodást okozhatunk a csibének. Az ivarmeghatározáshoz gumikesztyűt használunk.

Napos hím emucsibe ivarszerve
(kép forrása: magyaremu.hu)

A nőivarú csibe klitorisza egészen picike, Maria Minnaar: Emu tenyésztők kézikönyvéből idézve: „… a nőstény klitorisza sötétrózsaszínből a liláig változhat, ill. kékes színű is lehet, háromszög alakú, és gyakran igen kicsi.”

Napos nőivarú emucsibe ivarszerve
(kép forrása: magyaremu.hu)

Előfordulhat, hogy a naposkori ivarmeghatározás nem ad egyértelmű eredményt egy-egy csibénél, ilyenkor néhány nappal később érdemes megismételni a műveletet ezeknél az apróságoknál.

Jó, ha önellenőrzés keretében valamennyi, egy-két hetes csibénk ivarát újra leellenőrizzük, még akkor is, ha a naposkori ivarmeghatározás egyértelmű eredményt adott.

Ha már meghatároztuk a csibéink ivarát, akkor ezt jegyezzük is meg (no, nem fejben:) )! Mondjuk úgy, hogy a csibék egyedi azonosítására szolgáló lábgyűrűt vagy bilincset nemek szerint más-más lábakra tesszük fel. Például: ha tojócsibe akkor a bal lábára kerül az egyedi azonosító, ha hím, akkor a jobb lábára.

Besegít a tudomány: DNS szexálás

A futómadarak DNS- szexálása jellemzően a tengerentúlon alkalmazott módszer, ott is bizonyos, futómadarakra is felkészült laboratóriumok fogadnak be mintákat vizsgálatra. Lényege, hogy csibekorban vért vesznek a csibe szárnya alól (a mintavételhez a labor küldi az eszközöket), idősebb madarak esetében pedig „érett”, azaz két tollszárral rendelkező tollat kell beküldeni vizsgálatra. A minták alapján a laboratórium könnyen megállapítja az adott madár vagy madarak ivarát.

A módszer előnye, hogy pontos eredményt ad, hátránya, hogy drága és nincs meg azonnal az eredmény. Hazánkban ennek a módszernek az alkalmazásáról még nem hallottunk.

Mutasd a buksidat, megmondom mi vagy

Az Amerikai Emutenyésztők Egyesülete (AEA) korábban közzétett egy cikket , (a link sajnos azóta már nem él, mert megújult az AEA honlapja és ezt a cikket már nem tették ki), ami szerint, a hím ivarú emucsibék fején lévő tollazat mintázata a céltábla középpontjára hasonlít, míg a nőivarú emucsibék fején a tollazat mintázata szabálytalan.

A bal oldali kép egy hím emucsibe fejéről, a jobb oldali kép egy tojó csibe fejéről készült
(Forrás: American Emu Association)

Ha a csibe fején a tollazat fekete-fehér pettyes vagy foltos, az a madár tenyésztésre alkalmatlan, selejtezni kell.

(Ez utóbbi kijelentést érdemes azért fenntartással kezelni, lévén, hogy az emucsibe nagy értéket képvisel és csak azért, mert a fején a tollazat mintázottsága nem ad egyértelmű eredményt, felesleges kiselejtezni: ilyen esetben a naposkori vagy egy-két hetes korban ismétlő szexálás már megnyugtató eredményt adhat.)

„Szólj! s ki vagy, elmondom.”

Való igaz, hogy ahogyan csibekorban, úgy a felnőtteknél sem állapítható meg elsőre a két nem közti különbség (szakkifejezéssel élve nincs ivari dimorfizmus), az emunál sem a tollazatban, sem a megjelenésben nincs nagy különbség a nemek között. Azonban, ha jobban megfigyeljük a madarakat, hamarosan kiderül, hogy ki micsoda. ?

Ivarérett madarak esetében, elmondhatjuk, hogy a tojók általában testesebbek, nagyobbak a hímeknél és szembetűnő a nyak alsó részén elhelyezkedő előke, ami a hímeknél nem figyelhető meg.

Emukakas
(Forrás: magyaremu.hu)
Emutojó
(Forrás: magyaremu.hu)

A növendék emuk hangja 10-14 hónapos koruk között kezd megváltozni, amikor mindkét ivar morgó hangot ad ki. Nem sokkal később ezután, a tojó torokzacskója fejlődésnek indul, és a tojó változatos,  doboló hangokat kezd el produkálni. Mire a tojó ivarérett lesz, a doboló hangja könnyen megkülönböztethető a kakas morgó, röfögő hangjától.

Az is támpontot adhat a madarak ivarát illetően, hogy ha kézzel finoman végigsimítjuk a madár hátát és egy kicsit megugrik, valószínűleg tojóval van dolgunk, ha nem igazán zavarja, akkor valószínűleg az emunk hím ivarú.

A tojó rendszerint kétféle hangmagasságban dobol: izgatott, stresszes állapotban magasabb, szaporább hangot hallat, a mélyen zengő dobolást (olyan, mint a dob) pedig jellemzően esti órákban, párzási időszakban vagy például vihar előtt hallhatjuk gyakrabban.

A kakas különféle morgó/röfögő hangokat ad ki, a rövid szaggatott morgó hang ugyanúgy jellemző, mint a mély morgó hang.

Felnőtt madár: vizsgáljuk vagy ne?

Az Emu tenyésztők kézikönyve (itt lehet belenézni) és az Amerikai Emutenyésztők Egyesülete is ír arról, hogy felnőtt madarak esetében is elvégezhető az ún. szexálás. Ez a csibekori szexáláshoz képest már bonyolultabb művelet a madár erősebb tiltakozása miatt.

Felnőtt madarak esetében gumikesztyűs kézzel már be lehet nyúlni a kloákába: ha kemény porcos képletet tapintunk ki, az az emu hím ivarú, ha nem találunk ilyen képletet, az a madár tojó.

Bízom benne, hogy ez a kis összeállítás segített eligazodni a kérdésben.

A blogbejegyzéshez felhasznált szakirodalmi források:

Maria Minnaar: Emu tenyésztők kézikönyve (itt nézhetsz bele)

Amerikai Emutenyésztők Egyesületének kiadványa  (a dokumentum már nem lelhető meg a világhálón, az Egyesület megújult honlapjáról már nem tölthető le)

Az emu keltetése és csibenevelése című szakdolgozat - Szent István Egyetem, Gödöllő, 2008.

Egy fiú, egy lány – avagy ivarmeghatározás emuéknál” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszakövetések: Segítség! Verekednek az emuim! – magyaremu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük