Az emu tojása sötétzöld, általában elliptoid alakú, rücskös felületű. Tömege 400- 700 g között változik és hozzávetőlegesen 10 tyúktojásnak felel meg. Egy emutojó évente 15-40 db tojást rak.

(Kép forrása: www.emuridge.com.au)

Az emunál figyelhető meg az egyik legkisebb tojó- tojás tömegarány: a tojás a tojó testtömegének mindössze 1,5%-át adja.

A tojás alakja, színe, felülete (rücskös vagy sima) tojóra jellemző bélyeg. A fiatal tojók az első tojásrakási időszakban, általában rendszertelenül és kisebb tojásokat raknak, mint az idősebb tojók. Az idősebb tojók általában 2- 4 naponta rakják le tojásaikat, melyek a tojásrakási periódus elején és végén általában kisebbek, mint a köztes időszakban.

Mivel az emucsibe nagy értéket képvisel, ezért a fő cél az emutojást (mesterségesen, keltetőgéppel) kikeltetni.

Amennyiben a keltetés során kiderül, hogy a tojás terméketlen, annak beltartalmát kifújva és alaposan kimosva értékesíthető a tojás tojásdíszítőknek. A szépen kifújt emutojás önmagában is szép és mutatós, de festve, gravírozva, vagy dísztárgy részeként még szebb.

(Kép forrása: Csuhaj Tünde tojásdíszítő munkája )

(Kép forrása: etsy.com)

Az emutojás étkezési célra is felhasználható, fontos azonban tudni, hogy csak olyan tojás alkalmas emberi fogyasztásra, amelyet nem próbáltak kikeltetni.

Az emutojás körülbelül 1 órás főzése után a sárgája megszilárdul ugyan és ízre hasonló lesz a tyúktojáséhoz, a tojás fehérjéje azonban áttetsző, kocsonyás állagú marad.

(Kép forrása: pinterest.com)

Az emutojás sütemények készítéséhez is felhasználható, pláne, ha sok emberre sütünk. 🙂