Az emu tenyésztése még őshazájában, Ausztráliában is viszonylag rövid múltra tekint vissza: az ország címerállatának tenyésztése csak az 1990-es években kezdődött el, előtte az emu védett állatnak számított.

Ausztrália mellett az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Svédországban, Indiában tartanak nagy létszámban, több ezres állományokban emukat. Az emu rendkívül jól bírja a különböző éghajlati viszonyokat, ezért sem véletlen, hogy ugyanúgy vannak emutelepek Indiában, mint ahogyan Svédországban.

Itthon az emu az 1990-es évek elejéig jellemzően állatkertekben volt látható, majd az 1995-ben alakult Emutenyésztők Egyesülete (ETE) kezdte el megismertetni a nagyközönséggel az emut, mint haszonállatfajt. Nem véletlen a haszonállatfaj kifejezés, hiszen az emu egészséges, zsírszegény vörös húsa ízre egyesek szerint marhahúshoz, mások szerint inkább a vadhúshoz hasonló, a zsírja (olaja) krémek alapanyaga, bőre keresett pénztárca, táska, öv, cipő alapanyag, a tollának nemcsak dekor értéke van, hanem - természetes antisztatikus hatásának köszönhetően - a műszeripar is használja az apró alkatrészek tisztítására, portalanítására, és ne feledkezzünk meg a különleges smaragdzöld színű tojásáról sem, amely egyrészt keltetési, tenyésztési okból képvisel nagy értéket, de a kifújt emutojás sem mindennapi látvány, főleg ha az gravírozott, festett vagy valamilyen dísztárgy része.

Az emutenyésztés, a hazai emuállomány növekedésének legnagyobb akadályát sokáig a faj veszélyes állat kategóriába történő besorolása jelentette, amely kategóriából 2013-ban kikerült az emu az újjáalakult érdekképviselet, a Magyar Emutartók és Tenyésztők Egyesülete (METE) javaslatára, tehát ma már az emu tartás, tenyésztés nem kötött végzettséghez, nem szükséges előzetes hozzájárulás sem a jegyzőtől, sem a szomszédoktól és tartási megkötések sincsenek. (Természetesen az emu tartás esetében is – hasonlóan a többi (haszon)állatfajhoz - szem előtt kell tartani a faj alapvető igényeit, állatjólléti, állategészségügyi szempontokat. Például: az emu futómadár, tehát elegendő területet kell számára biztosítani a futáshoz, mozgáshoz.)

Napjainkban országszerte találhatóak emufarmok, jellemzően kis, háztáji gazdaságok és közepes, több száz madaras emutelepek.