Légy képben! Az emu szaporodása- I. rész

Kérdések és azonnali válaszok

Itt az emu szaporodásának ideje és egy-egy kérdés után kutatva, nem feltétlen van idő "átnyálazni"a szakirodalmat.

UGYE ISMERŐS A HELYZET?

Gondoltam tehát egyet és most egy olyan cikk sorozattal jelentkezem, amiben kérdés-válasz formájában körbejárjuk az emu szaporodását, ez alatt értve a párzást, tojásrakást, keltetést.

Jöjjön tehát az első 15 kérdés, no és persze a válaszok is!

1. Honnan tudom, hogy melyik emum a „lány” és melyik a „fiú”?

Tollazat, kinézet alapján nem különböztethető meg a két ivar, az ivarérett madaraknál azonban már vannak olyan külső jegyek (és persze a hang!), ami segít a döntésben. Az ivarérett tojó általában testesebb, szélesebb hátú és szembetűnő a nyak alján elhelyezkedő tollas „előke/zsabó”, aminek révén hallatja a doboló hangját. És hogy az előző mondatban miért emeltem ki az "általában" szót? Nos azért, mert az egyik emupárom rá is cáfol erre, íme:

Fotó: magyaremu.hu

Nézzük csak meg jól a képet! Szinte ugyanolyan magasak, és szemre egyik sem tűnik testesebbnek a másiknál....Tipp?

.

.

.

Megmondom! A képen a bal oldali, közelebb és oldalt álló madár a tojó, a jobb oldali, kicsit szemből fotózott madár pedig a hím. És igen, a képen a zsabóban sincs nagy különbség. Hozzáteszem, hogy szerencsére nem kellett megvárnom az ivarérést és hogy hangot adjanak, mert eleve úgy hoztam el a madarakat, hogy tudtam milyen neműek. Ha ez a téma is érdekel, kattints erre a cikkünkre.

A fiatal, ivarérés kezdetén álló tojónak (aminek ez a zsabó még fejlődésben van) amolyan morgó, gurgulázó hangja van, hallgassuk csak:

Forrás: magyaremu

(A 0:30-0:31 másodpercekben a videóba "kotnyeleskedik" az egyik, még jóval fiatalabb növendék, a videó "hősnője" 🙂 a 0:33-0:36 másodpercben szólal meg. A zsabó még nem mozog, ez még csak egy kezdetleges torokhang.)

Az ivarérett hímnek morgó, röfögő hangja van, a fiatal még éppen ivarérett hímnek – a fiatal tojóhoz hasonlóan – szintén kell még egy kis gyakorlás és épp ezért, eléggé hasonlít az ivarérés küszöbén álló tojó hangjára.

Azért mutatok olyan fotókat is, amiken szembetűnő a tollas előke megléte vagy annak hiánya.

2. Mikor válnak ivaréretté az emuk?

Az emuk általában 18-24 hónaposan válnak ivaréretté, de ez nagyban függ a takarmányozástól, ahogyan az is mérvadó, hogy a madár a keltetési szezon elején-közepén kelt, vagy annak a végén. Például, az én madaraim a keltetési szezon végén keltek, épp ezért 30 hónaposak lesznek, amikor nekilátnak tojni.

3. Mikor van az emuknál a párzási időszak?

A párzási időszak augusztus-szeptemberben kezdődik és a tojásrakás ideje alatt is tart (feltéve, hogy nem kotlik el a hím/kakas).

4. Mikor tojnak az emuk?

Az emu(tojó)k az északi féltekén általában novembertől áprilisig tojnak.

5. Azt hallottam/olvastam/tapasztaltam, hogy a korábban békésen egymás mellett élő emuk egyszer csak elkezdik bántani egymást. Mi „bújt” beléjük?

A verekedés oka, hogy a fiatal madaraknál beköszöntött az ivarérés, és amelyik kergeti, rúgja a másikat, valószínűleg az a tojó, a másik fél pedig egy kakas vagy egy, a küzdelemben alulmaradt másik tojó. (Ez utóbbi akkor fordulhat elő, hogy ha úgy hoztunk fiatal madarakat, hogy az eladó csak ’hasraütésszerűen’ választotta ki a leendő madarainkat és nem nézte meg naposkorban az ivarukat.)

6. Miért veri a tojó a kakast?

Jogos a kérdés és erre több magyarázat is van: az egyik, hogy a tojó azért üldözi és rúgja a kakast, hogy felmérje, hogy a hím mennyire ’állja a sarat’. Egy másik elképzelés szerint – ha több kakas és tojó van egy kifutóban – a tojók verekednek a kakasokért. Érdemes annak is utánamenni, hogy nem arról van-e szó, hogy a párba állítandó madarak különböző nemű édestestvérek és ezért nem akarnak összeállni. Az emuk a természetben sosem választják párnak a testvérüket és ez kerülendő tenyésztési szempontból is (hiszen nem szeretnénk genetikailag silány, rossz minőségű utódokat).

JÓ TUDNI! Ha három madár van a kifutóban és ebből kettő folyamatosan együtt mozog, eszik-iszik és együtt alszik, a harmadikat pedig együtt űzik, kiközösítik, akkor van egy párunk, a harmadik meg csak ’biodíszlet’, szóval azt tereljük át egy másik karámba és inkább adjunk neki is egy párt vagy – ha pl. nincs elég kifutónk – adjuk el, vagy akár le is vághatjuk.

7. Mindkét emum morog. Ezek szerint mindkettő fiú? Bántani fogják egymást?

Ha már ivarérettek a madarak és mindketten morgó, morajló, röfögő hangot hallatnak és egyiknél sem látható a tollas előke a nyak alján, akkor bizony valószínű, hogy két hím emu van együtt.

A tapasztalatok szerint nem bántják egymást, de tojásra sem számíthatunk, tehát jobb, ha elcseréljük az egyiket egy tojóra, vagy hozunk nekik egy-egy „menyasszonyt” és máris két párunk lesz.

8. Van esetleg olyan szakmai anyag, cikk, ami bővebben ír az emu párba állásáról, állításáról?

Két forrást ajánlok figyelmedbe: az egyik Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna kiadványa, címe: Gazdaságos emutartás és tenyésztés kisgazdaságban. Ez egy átfogó és gyakorlatias kiadvány az emu kisüzemi tartásáról, takarmányozásáról, keltetéséről, csibeneveléséről. A kiadvány a szerzőtől vásárolható meg, írj a hello@magyaremu.hu címre és megadom az elérhetőségét.

A kiadvány, amely megvásárolható a szerzőtől

A témával a magyaremun is foglalkoztunk, „Segítsék! Verekednek az emuim!” című cikkben, azt erre a linkre kattintva találod.

9. Én még sosem figyeltem meg az emuimnál párzást, kezdjek aggódni?

Erre a kérdésre meglehetősen összetett a válasz; először is biztosan tudnunk kell, hogy hím és egy nőivarú emu van együtt. Ha ebben nem vagy biztos, lépj vissza a 1. ponthoz és hallgasd meg a videón az emuk hangját, nézd meg a fotókat, hogy összevethesd a saját madaraid hangjával, kinézetével. Ha fix, hogy egy párra való madaraid vannak, akkor a következőket érdemes megnézned:

  • vannak-e szétszórva apró emutollak a kifutóban úgy, hogy láthatóan nincs sérülés a madarakon és nem tűnnek idegesnek, stresszesnek? Akkor ez azt jelzi, hogy volt párzás és a szétszórt tollak a tojó nyaktollai, amiket a hím a párzáskor finoman kicsipkedett.  
  • vannak-e a kifutó talaján amolyan hosszú vékony talpakhoz hasonlító nyomok? Ha igen, ez azért van, mert a hím leereszkedett lábszáraira és azon csoszogva mászott fel a tojóra.
  • a tojó nyaktollai megvannak-e csipkedve, törve, hiányosak-e? Ahogy az első alpontban írtam, ez is párzásra utaló jel.
  • "kócos", töredezett a tojó faroktolla? Ha igen, ez is párzásra utaló jel.
Egyik emutojóm farktolla közvetlen párzás után.
(kép: magyaremu)

10. A nap melyik szakában jellemző a párzás?

Saját tapasztalatom szerint, a kora reggeli órákban jellemző, de előfordulhat a nap többi szakában is.

11. Honnan tudom, hogy nem verekedtek, hanem párzás volt az emuimnál?

Ha verekedés volt, az alulmaradt jó eséllyel sérült, ideges, futkos, fél, láthatóan menekül a másik elől.

Ha párzás volt, mindkét madár alapvetően nyugodt, nem üldözik egymást. No és persze, a 9) pontban felsorolt jelek egyike vagy mindegyike árulkodik az eseményről.

12. Milyen gyakran tojik az emu?

Általában 2-4 naponta tojik.

13. Az emu évente hányszor tojik és mennyit?

A tojásrakási időszak adott év novemberétől következő év áprilisáig tart, szóval, mondhatjuk azt, hogy adott évben két ’etapban’ tojnak: az adott év első negyedévében fejezik be a tojásrakást és még ugyanazon év utolsó negyedévében elindul a következő tojásrakási szezon.

Egy tojó átlagosan 20-30 db tojást rak, de van, amelyik csak 10 db-ot, van, amelyik 40-45 db-ot; egyed és szezon függő. Előfordul, hogy az a tojó, ami előző szezonban 25 db tojást tojt, a következő szezonban csak 10 db tojást rak.  Persze, nemcsak a tojás mennyisége fontos, hanem a keltethetőség is, az is számít, hogy az adott pár/trió/csoport tojásaiból mennyi életképes csibe kel ki…

14. A nap melyik részében várhatom a tojást?

Jellemzően a késő délutáni-esti órákban rakják a tojást.

15. Honnan tudhatom, hogy tojni fog az emum?

Figyeld meg a tojó viselkedését: egy tojásrakásra készülő emutojó izgatottan jár-kel a kerítés mentén, néha szaladgál is, nem érdekli semmi és nem is igazán vesz rólunk tudomást; valahogy úgy jellemezném, hogy „nincs itt fejben”. Ez a nyugtalanság néha átragad a hímre is, akkor ketten futkosnak a kerítés mentén.

Egy idő után a tojó a(z) (huzatmentes) ól (hogy miért fontos, hogy huzatmentes legyen az ól, a következő részben kiderül) és a kerítés egy adott pontja között úgy mozog, hogy időről-időre bemegy a házba, majd kijön, egyre lopja a távot a kerítés adott pontja és az ól között, végül bent marad az ólban. Amikor bent van, általában a hím az ól bejáratánál áll, „őrködik”. Ekkor történik meg a tojásrakás, ilyenkor NE ZAVARJUK MEG A MADARAKAT!  

Tojásrakás után lényegesen nyugodtabbá válik a tojó és együtt vagy csak a hím takarja be a tojást az ólban lévő alommal pl.: szalmával.

Egyik kedvenc képem szakmai életem kezdetéről... 🙂 (Forrás: magyaremu.hu)

FOLYTATJUK...

Vélemény, hozzászólás?