Légy képben! Az emu szaporodása- I. rész

Kérdések és azonnali válaszok

Itt az emu szaporodásának ideje és ebben a feje tetejére állt világban egy-egy kérdés után kutatva nem feltétlen van időnk szakirodalmat bújni. Jó lenne, ha egy felmerülő kérdésre azonnal választ kaphatnánk, anélkül, hogy át kellene ’nyálazni’ pár száz oldalt vagy böngészni az internetet.

Ismerős? 

Jöjjön tehát a bemelegítés, azaz az I. rész

Gondoltam egyet és most egy olyan cikkel jelentkezem, amiben kérdés-válasz formájában körbejárjuk az emu szaporodását, ez alatt értve a párzást, tojásrakást, keltetést. Amikor írtam a cikket, újabb és újabb kérdések jutottak eszembe, így arra jutottam, hogy nem állok meg 15 kérdésnél-válasznál, hanem folytatom tovább.

1. Honnan tudom, hogy melyik emum a „lány” és melyik a „fiú”?

Tollazat, kinézet alapján nem megkülönböztethető a két ivar, az ivarérett madaraknál azonban már vannak olyan külső jegyek (és persze a hang!), ami segít a döntésben. Az ivarérett tojó testesebb, szélesebb hátú és szembetűnő a nyak alján elhelyezkedő tollas „előke/zsabó”, aminek révén hallatja a doboló hangját. A fiatal, ivarérés kezdetén álló tojónak (aminek ez a zsabó még fejlődésben van) amolyan morgó, gurgulázó hangja van. Az ivarérett hímnek morgó, röfögő hangja van, a fiatal még éppen ivarérett hímnek – a fiatal tojóhoz hasonlóan – szintén kell még egy kis gyakorlás. ?

2. Mikor válnak ivaréretté az emuk?

Az emuk általában 18-24 hónaposan válnak ivaréretté.

3. Mikor van az emuknál a párzási időszak?

A párzási időszak augusztus-szeptemberben kezdődik és a tojásrakás ideje alatt is tart (feltéve, hogy nem kotlik el a hím/kakas).

4. Mikor tojnak az emuk?

Az emu(tojó)k az északi féltekén általában novembertől áprilisig tojnak.

5. Azt hallottam/olvastam/tapasztaltam, hogy a korábban békésen egymás mellett élő emuk egyszer csak elkezdik bántani egymást. Mi „bújt” beléjük?

A verekedés oka, hogy a fiatal madaraknál beköszöntött az ivarérés, és amelyik kergeti, rúgja a másikat, valószínűleg az a tojó, a másik fél pedig egy kakas vagy egy, a küzdelemben alulmaradt másik tojó. (Ez utóbbi akkor fordulhat elő, hogy ha úgy hoztunk fiatal madarakat, hogy az eladó csak ’hasraütésszerűen’ választotta ki a leendő madarainkat és nem nézte meg naposkorban az ivarukat.)

6. Miért veri a tojó a kakast?

Jogos a kérdés és erre többféle magyarázat van: az egyik szerint, a tojó azért üldözi és rúgja a kakast, hogy felmérje, hogy a hím mennyire ’állja a sarat’. Egy másik elképzelés szerint – ha több kakas és tojó van egy kifutóban – a tojók verekednek a kakasokért. Érdemes annak is utánamenni, hogy nem arról van-e szó, hogy a párba állítandó madarak különböző nemű édestestvérek és ezért nem akarnak összeállni. Ha van lehetőségük, sosem választják ki párnak a testvérüket (amit persze érdemes nekünk is kerülni, hiszen nem szeretnénk genetikailag satnya, rossz minőségű utódokat). JÓ TUDNI! Ha három madár van a kifutóban és ebből kettő folyamatosan együtt mozog, eszik-iszik és együtt alszik, a harmadikat pedig együtt űzik, kiközösítik, akkor van egy párunk, a harmadik meg csak ’biodíszlet’, szóval vegyük ki a karámból és inkább adjunk neki is egy párt vagy – ha pl. nincs elég kifutónk – adjuk el, vagy akár le is vághatjuk.

7. Mindkét emum morog. Ezek szerint mindkettő fiú? Bántani fogják egymást?

Ha már ivarérettek a madarak és mindketten morgó, morajló, röfögő hangot hallatnak és egyiknél sem látható a tollas előke a nyak alján, akkor bizony két hím emu van együtt.

A tapasztalatok szerint nem bántják egymást, de tojásra sem számíthatunk, tehát jobb, ha vagy elcseréljük az egyiket egy tojóra, vagy hozunk nekik egy-egy „menyasszonyt” és máris két párunk lesz. ?

8. Van esetleg olyan szakmai anyag, cikk, ami bővebben ír az emu párba állásáról, állításáról?

Két forrást ajánlok figyelmedbe: az egyik Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna kiadványa, címe: Gazdaságos emutartás és tenyésztés kisgazdaságban. Ez egy átfogó és gyakorlatias kiadvány az emu kisüzemi tartásáról, takarmányozásáról, keltetéséről, csibeneveléséről. A kiadvány a szerzőtől vásárolható meg, írj a hello@magyaremu.hu címre és megadom az elérhetőségét.

A kiadvány, amely megvásárolható a szerzőtől

A témával a magyaremun is foglalkoztunk, „Segítsék! Verekednek az emuim!” című cikkben, azt erre a linkre kattintva találod.

9. Én még sosem figyeltem meg az emuimnál párzást, kezdjek aggódni?

Erre a kérdésre meglehetősen összetett a válasz; először is biztosan tudnunk kell, hogy hím és egy nőivarú emu van együtt. Ha ebben nem vagy biztos, lépj vissza a 1. ponthoz és hallgasd meg a videón az emuk hangját, nézd meg a fotókat, hogy összevethesd a saját madaraid hangjával, kinézetével. Ha fix, hogy egy párra való madaraid vannak, akkor a következőket érdemes megnézned:

  • vannak-e szétszórva tollak a kifutóban úgy, hogy láthatóan nincs sérülés a madarakon és nem tűnnek idegesnek, stresszesnek? Akkor ez azt jelzi, hogy volt párzás és a szétszórt tollak a tojó nyaktollai, amiket a hím a párzáskor finoman kicsipkedett.  
  • vannak-e a kifutó talaján amolyan hosszú vékony talpakhoz hasonlító nyomok? Ha igen, ez azért van, mert a hím leereszkedett térdeire és lábszárán csoszogva mászott fel a tojóra, azaz volt párzás.
  • a tojó nyaktollai megvannak-e csipkedve, törve, hiányosak-e? Ahogy az első alpontban írtam, ez is párzásra utaló jel.
10. A nap melyik szakában jellemző a párzás?

Saját tapasztalatom szerint, a kora reggeli órákban jellemző, de előfordulhat a nap többi szakában is.

11. Honnan tudom, hogy nem verekedtek, hanem párzás volt az emuimnál?

Ha verekedés volt, az alulmaradt jó eséllyel sérült, fél, ideges, futkos, láthatóan menekül a másik elől.

Ha párzás volt, mindkét madár alapvetően nyugodt, nem üldözik egymást. No és persze, az 9) pontban felsorolt jelek is láthatóak a karámban.

12. Milyen gyakran tojik az emu?

Általában 2-4 naponta tojik.

13. Az emu évente hányszor tojik és mennyit?

Adott év novemberétől következő év áprilisiáig tart a tojásrakási időszak, szóval, mondhatjuk azt, hogy adott évben két ’etapban’ tojnak: az adott év első negyedévében fejezik be a tojásrakást és még ugyanazon év utolsó negyedévében elindul a következő tojásrakási szezon.

Egy tojó átlagosan 20-30 db tojást rak, de van, amelyik csak 10 db-ot, van, amelyik 40-45 db-ot; egyed és szezon függő. Előfordul, hogy az a tojó, ami előző szezonban 25 db tojást tojt, a következő szezonban csak 10 db tojást rak.  Persze, ha nemcsak a tojás mennyisége fontos, hanem a keltethetőség is, az is mérvadó, hogy az adott pár/trió/csoport tojásaiból mennyi életképes csibe kel ki…

14. A nap melyik részében várhatom a tojást?

Jellemzően a késő délutáni-esti órákban rakják a tojást.

15. Honnan tudhatom, hogy tojni fog az emum?

Figyeld meg a tojó viselkedését: egy tojásrakásra készülő emutojó izgatottan jár-kel a kerítés mentén, néha szaladgál is, nem érdekli semmi és nem igazán vesz rólunk sem tudomást; valahogy úgy jellemezném, hogy „fejben nincs ott”. ? Ez a nyugtalanság néha átragad a hímre is, akkor ketten szaladgálnak a kerítés mentén.

Egy idő után a tojó a huzatmentes ól (hogy miért fontos, hogy huzatmentes legyen az ól, a következő részben kiderül) és a kerítés egy adott pontja között úgy mozog, hogy időről-időre bemegy a házba, majd kijön, egyre lopja a távot a kerítés adott pontja és az ól között, végül bent marad az ólban. Amikor bent van, általában a hím az ól bejáratánál csipeget, áll, „őrködik”. Ekkor történik meg a tojásrakás, ilyenkor NE ZAVARJUK A MADARAKAT!  

Tojásrakás után lényegesen nyugodtabb a tojó és van, hogy együtt, van, hogy csak a hím takarja be a tojást alommal.  

Egyik kedvenc képem szakmai életem kezdetéről... 🙂 (Forrás: magyaremu.hu)

FOLYTATJUK...

Vélemény, hozzászólás?