Állatjóléti felelős futómadarakhoz?! Íme a tudnivalók

A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet 11/A. § (1) bekezdésének e) pontja szerint, annak az állattartónak, aki mezőgazdasági haszonszerzés céljából legalább száz futómadarat tart, az állatok jólétéért felelő személyt (a továbbiakban: állatjóléti felelős) kell kijelölnie.

Az állatjóléti felelős feladatai:

  • felügyelje és elősegítse az állatok az állatok tartási körülményeit meghatározó állatvédelmi jogszabályok betartását,
  • ellássa az állatok gondozásával és felügyeletével megbízott személyeket az állatok jólétével kapcsolatos utasításokkal és útmutatással,
  • évente oktatást tartson az állattartó telep dolgozói részére, valamint új dolgozó belépése esetén a munkakezdést megelőzően, mely elvégzett állatvédelmi oktatásokat dokumentálnia kell.

Fontos tudnivaló még, hogy csak azt a személyt lehet kijelölni állatjóléti felelősnek, aki a kijelölést megelőzően részt vett állatvédelmi képzésen és képesítési bizonyítványt is szerzett.

A képzést és a vizsgát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (röviden: NÉBIH) szervezi és végzi (de ezeket a feladatokat át is ruházhatja). Az iskolarendszeren kívüli képzést és sikeres vizsgát követően a NÉBIH képesítési bizonyítványt ad.

A képesítési bizonyítvánnyal rendelkező személy valamennyi állattartó telepen végezhet állatjóléti felelősi tevékenységet, állatfajtól és létszámtól függetlenül.

Jó tudni azt is, hogy míg korábban 5 évente meg kellett újítani a bizonyítványt, ez a kötelezettség már megszűnt, tehát ha egyszer megszerezzük ezt a képesítést, többször már nem kell ilyen képzésen részt vennünk (ha csak nem önszorgalomból tesszük ?).

A NÉBIH évente több alkalommal is szervez ilyen képzést, érdemes rá-ránézni a honlapjukra az aktuális képzésüket illetően, íme a link: http://portal.nebih.gov.hu/allatjoleti-felelos-kepzes, de mi is hírt adunk az aktuális képzésről itt, a magyaremu.hu-n.

És, hogy mi is az az állatjólét, angolul animal welfare? Arról majd egy másik bejegyzésben mesélünk.

[Forrás: NÉBIH, lead kép forrása: magyaremu.hu]

 

Vélemény, hozzászólás?