Strucc I’amour ‘gyorstalpaló’ – II. rész

Bár a magyaremu elsősorban az emura fókuszál, természetesen nem szeretném "parlagon hagyni" a többi futómadár fajt sem, pláne, hogy náluk is nagyon-nagyon sok az izgalmas szakmai kérdés, téma. Vegyük például a strucc szaporodását...

Szóval, jöjjön az I. rész után a második epizód, az újabb 10 leggyakoribb kérdés és válasz a strucc szaporodásával kapcsolatban.

  1. Milyen gyakran tojik a strucc?

Minden másnap tojik 1 db tojást és így megy ez 20-24 db tojásig, amikor 7-10 nap szünet következik, majd újraindul a ciklus.

2. A természetben a tojó vagy a kakas költi ki a tojásokat?

Napközben a tojó ül rajtuk, éjjel a kakas, ugyanis a kakas fekete tolla jobban elrejti a tojásokat az éj leple alatt.

3. Hogy néz ki egy struccfészek?

Egy földbe vájt, sekély mélyedés, amit a kakas készít el. Van olyan kakas, amely a trió mindkét tojójának kedveskedik egy-egy fészekkel.

4. A tojók csak azt a fészket használják, amit a kakas készített?

Nem feltétlen, mi magunk is áshatunk egy kb. 2 méter átmérőjű sekély mélyedést a földbe. Ha mi készítjük a fészket, érdemes azt a kifutó kerítéséhez közel elhelyezni, hogy könnyebb legyen a tojásgyűjtés.

5. A struccok hagyják a tojások összegyűjtését? Számíthatok támadásra?

Nem szokásuk békésen tűrni a tojásgyűjtést, elég veszélyes művelet, általában a kakas reagál agresszívan, de van, hogy a tojó sem tűri meg a karámban tartózkodó embert. Ezért írtam a 4. ) pontban, hogy ha mi készítjük a fészke(ke)t, tegyük a kerítés közelébe, hogy ne kelljen bemenni a tojásokért, a kerítésen keresztül is ki lehessen venni azokat.

6. Mekkora tömegű egy átlagos strucctojás?

1300-1600 gramm tömegű.

7. Nagy eső volt mifelénk és elázott a fészek. Ki kell takarítanom fészket, vagy várjak, míg kiszárad?

Ha vizes lett, beszennyeződött a fészek, ne várjuk meg, hogy kiszáradjon, mert a tojó a vizes, sáros fészekbe is beletojhat és az így lerakott tojás pórusain bejuthatnak a baktériumok, amelyek beszennyezik a tojástartalmat és bezápul a tojás. Ki kell takarítani a fészket és fel kell tölteni tiszta homokkal.

8. A gyűjtés során észrevettem egy összetört tojást, amit végül a karámban hagytam, hiszen úgysem lesz már jó semmire. Jól gondolkodom, vagy mégis inkább vegyem ki azt a törött tojást?

A törött, szétfolyt tojásokat is érdemes eltávolítani a fészekből, mert a madarak rákaphatnak a tojásevésre.

9. Hány nap alatt kel ki a csibe a strucctojásból ?

Átlagosan 42 napig tart a strucctojás keltetése.

10. Szívesen benéznék egy magyar struccfarmra, ha másként nem, hát a virtuális térben. Készült valaha műsor magyar struccfarmról?

Persze, több is és hoztam is Nektek rögtön kettő interjút: az első videóban benézhetünk a jászberényi Struccfészek Farmhoz, a második riportot pedig a 24.hu készítette egy törökszentmiklósi strucctenyésztő hölgyről.

Az M5 Mesterember-Strucctenyésztő című műsor a jászberényi struccfarmra látogatott
A 24.hu ExtrémÁllattartók riportsorozata ellátogatott egy törökszentmiklósi strucctartóhoz is

+1 kérdés: Érdekel a strucctartás és szeretnék többet megtudni róla. Van valamilyen magyar nyelvű könyv a témában?

De még mennyire! Egy teljes könyv foglalkozik a strucctenyésztés csínjával-bínjával, ez pedig nem más, mint a Szegedi Tudományegyetem gondozásában megjelent A strucctenyésztés kézikönyve.

Ide kattintva, belelapozhatsz a könyv tartalomjegyzékébe és mivel van még belőle készleten, meg is vásárolhatod nálunk a magyaremu webboltjában.

A cikk írásához felhasznált forrás:

Mucsi Imre-Komlósi István (szerk): A strucctenyésztés kézikönyve - A strucc és egyéb futómadarak tenyésztése

Kiemelt kép forrása: pixabay.com