Légy képben! Az emu szaporodása – II. rész

Kérdések és azonnali válaszok

Lévén, hogy újra beköszöntött az emu tojásrakási időszaka, gondoltam egyet és összeszedtem az ilyenkor felmerülő leggyakoribb kérdéseket.

Az előző 15 kérdést és választ ide kattintva nézheted meg, jöjjön az újabb 15 kérdés és válasz, tarts velem!

Egy régi "motoros", azaz egy idős tenyészkakas. Azt mondják, minél idősebb egy emu, annál világosabb barna a szeme. (Fotó: magyaremu.hu)
1. Minden évben ugyanakkor kezdi az emu a tojásrakást?

Nem feltétlen. Egyedtől, időjárástól is függ: van, hogy már október végén megörvendeztetnek minket tojással, van, hogy csak decemberben indul a szezon. Változó. Érdemes figyelni a madarakat és a tojásrakást megelőző jeleket (lásd előző rész 15. pont). Például a mostani szezon (2020/2021.) többeknél később és lassabban indult el. Szóval türelem. 🙂

2. Számítanom kell arra, hogy a tojásrakás után védeni fogják a tojást? Megtámadnak, amikor összeszedem a tojást?

Az emuk nem szokták bántani az embert a tojások összegyűjtése közben sem. Sőt! Van olyan tenyésztő, akinek az az érzése tojásgyűjtéskor, hogy mutatják neki, hol is van a "zöld büszkeségük".

Lehet, hogy nyaktollukat felborzolva, nyugodt léptekkel köröznek körülöttünk a gyűjtés ideje alatt, ez esetben finoman arrébb lehet őket tessékelni vagy - ha történetesen a hím udvarol nekünk - simítsuk végig a nyak elülső részét.

2. Amikor bementem az ólba, hogy összeszedjem a tojást, az egyik madár ráült. Melyik az és miért? Talán már el is kotlott?

Az a madár, amelyik ráült az a hím/kakas. Az emuknál ugyanis meglepő módon a hím kotlik el a tojásokon és ő is az, aki felneveli a csibéket, a tojó nem vesz részt sem a kotlásban, sem az apróságok felnevelésében! (A vadon élő emuknál amikor a hím elkotlott, a tojó felkerekedik és új párt keres magának. )

Attól még, hogy a hím ráült a frissen rakott tojásra még nem jelenti azt, hogy elkotlott, ki lehet venni alóla a tojást.

3. Hogyan tudom kivenni a hím alól a tojást? Ijesszem el?

Semmi szükség ijesztgetésre, riogatásra. Amikor azt látjuk, hogy a hím a mi felbukkanásunkra sem áll fel a frissen rakott tojásról, óvatosan emeljük meg a madarat, ekkor a lábát maga alá húzza és szépen óvatosan ki lehet venni alóla a tojást.

4. Még aznap ki kell venni a tojást vagy összevárhatok párat az ólban is?

Még aznap, lehetőleg közvetlen a tojásrakás után vegyük el a madaraktól a tojást. Lévén, hogy télvíz idején tojnak, és az ólak alapesetben nem fűtöttek, elejét vehetjük, hogy a tojás megfagyjon, másrészt azt is megelőzhetjük, hogy a hím elüljön, "kotlóssá váljon".

5. Miért fontos, hogy megakadályozzuk hogy a hím elüljön? Attól még lehet párzás és termékeny tojás, nem?

Ha azt szeretnénk, hogy sok termékeny tojásunk legyen, akkor a szezon végéig javasolt kivenni a tojásokat a kifutóból és gépre vagy bérkeltetőre bízni a keltetésüket. Ha ugyanis a hím elül, nem lesz több párzás és ugyan lehetséges, hogy az elkotlást követően 1-2 tojásból még kikel a csibe (a tojó petevezetőjének tölcsér nevű részében ugyanis egy rövid ideig eltárolódik az ondó), de aztán terméketlen tojások következnek.

Érdekességképpen és ha mindenképpen ki szeretnénk próbálni, javasolt a szezon végén, kora tavasszal bent hagyni pár tojást, hogy elüljön a kakas.

6. Hobbiból tartom az emuimat, érdemes beruháznom keltetőgépre?

Ha 1-2 párunk van, nem feltétlen érdemes keltetőgépet venni. Ez esetben két lehetőség adott: érdekességképpen kikeltethetjük az egy(ik) kakasunkkal a tojásokat, de számoljunk azonban azzal, hogy az így kiesett hím már nem fog párzani a tojóval, szóval lehet még tojás a kotlást követően is, csak nem termékeny. A másik út, hogy keresünk olyasvalakit, aki vállal bérkeltetést és elvisszük hozzá a tojásokat keltetni. A futómadaras Facebook csoportokban is vannak, akik vállalják hozott tojások keltetését, de mi is adunk kontaktot, csak írj a hello@magyaremu.hu e-mail címünkre és segítünk. 🙂

7. Meg lehet enni az emutojást?

Igen. Ha ilyesmin törjük a fejünket, inkább a szezon első tojásait használjuk fel étkezési célra, a későbbiek ugyanis már nagy eséllyel termékenyek. Persze, ha "csak" udvarunk díszei ezek a pompás madarak, nem szeretnénk csibéket, természetesen az összes tojásukat felhasználhatjuk étkezési célra. 🙂 Hoztam is egy videót, amiben emutojásból rittyentenek egy méretes rántottát, íme: (A tényleges főzőcske 1:05-től látható:)

9. MIÉRT van az, hogy a tojó nem az ólba tojik, hanem a kifutó különböző pontjaira?

Valószínűleg azért tojik az emu össze-vissza a kifutóban, mert az ólat huzatosnak érzi. Megoldás lehet, hogy ha most pl. 3 oldalról zárt az építmény, akkor a negyedik oldalt félig befedjük, tehát 3 és fél oldalról zárt és huzatmentes épületet kapnak a madarak.

10. lehet-e tojásom, ha csak tojóm van?

Lehet, de nem lesz termékeny (azaz szemes) és várhatóan nem is lesz annyi, mint ha párban/csoportban él a tojó.

11. Reggel vettem észre, hogy van egy tojás és eléggé hideg. megfagyott? lehet még benne/belőle csibe?

Ha csak reggel szembesültünk azzal, hogy van tojás, ami már hideg, akkor nagyon valószínű, hogy a madár már előző este megtojt. Ha nem fagyott a tojás, akkor még van esély a sikeres keltetésre. Fontos azonban, hogy olyan tojást, ami már megfagyott, ne keltessük. Ehhez hasonlóan a repedt, sérült tojás sem kerülhet a keltetőgépbe.

Voilá, egy frissen rakott emu tojás (Fotó: magyaremu)
12. Azt hallottam, hogy az emu nemcsak ausztráliában, hanem akár itt, magyarországon is kikölti a tojásait. igaz ez?

Igen, elülhet az emu, de nem a tojó, hanem a kakas! Az emunál csak és kizárólag a kakas kotlik a tojásokon.

Ha gondolkodunk ilyesmiben, erősen vegyünk figyelembe az alábbi szempontokat:

  1. Ha elül a kakas, annyira komolyan veszi ezt a feladatát, hogy szinte nem eszik, nem iszik, csak annyira kel fel, hogy megforgassa a tojásokat és ha a kotlás előtt nem gyűjtött elég energiát arra, hogy kibírja az 50-54 napos kotlási időt (nem „tankolt fel"), bizony megeshet, hogy éhen hal a tojásokon ülve. (Volt már erre hazai példa.)
  2. Ha elül a kakas, nem lesz további párzás, tehát nem lesz több szemes tojás.

Hazai példák is vannak már a sikeres természetes keltetésre, tehát nem lehetetlen küldetés! Azonban, ha nem hobbi, vagy érdekességként tekintünk erre a különleges időszakra, érdemes fontolóra venni a tojások mesterséges keltetését és bérkeltetőt keresni vagy beruházni gépre.

13. Van már néhány tojásom, amit keltetni szeretnék. Tárolhatom pár napig a tojást?ha igen, meddig?

A válasz igen és sőt! 🙂 Tapasztalatok szerint, sokkal jobb a tojások keltethetősége, ha nem azonnal mennek a keltetőgépbe, hanem tároljuk pár napig. Kujáni Györgyné tapasztalata szerint (nem ismered őt? kattints ide és olvasd el a vele készült interjúnkat) a tárolás ideje nem lehet rövidebb 3 napnál és nem lehet hosszabb, mint 7 nap. Tapasztalata szerint, a 7 napnál idősebb emutojások esetében már drasztikusan romlik a keltethetőség.

14. Hogyan lehet tárolni az emutojást, ha keltetni szeretném? Csak tegyem be valahová és kész? a keltetés kezdetéig van valami teendőm?

Olyan fűtetlen helységbe tároljuk a tojást, ahol viszonylag állandó a hőmérséklet és 14-16 foknál nincs melegebb. Igen, érdemes naponta két-három alkalommal a fordítani a tojáson: a hosszanti tengelye mentén 180 fokot fordítani egyet jobbra, majd pár óra múlva balra. Mondjuk, ha bejárunk dolgozni, reggel fordítunk egyet a tojáson, amikor pedig hazatérünk délután-este, megint fordítunk egyet rajta.

Erősen ütögetni, rázogatni, a tojásokat egymásnak ütögetni szigorúan tilos, mert elszakad a tojás beltartalmát rögzítő jégzsinór, és akkor onnantól kezdve már nem várhatunk csibét a tojásból .

15. Hány nap alatt kel ki a tojásból a csibe?

Átlagosan 50-52 nap alatt kel ki, de van, hogy akár 54-56 napig is eltart egy tojás keltetése.

Vélemény, hozzászólás?