Lapozz velünk! – Egy kis könyvszemle

Ha már eldöntöttük, hogy belevágunk a futómadártenyésztésbe, megvan már, hogy kitől vesszük a madarakat, megvan a madarak helye, voltunk farmon, láttunk, hallottunk, van/volt lehetőségünk kérdezni tenyésztőktől személyesen vagy fórumokon, ennek ellenére mégis ott motoszkálhat bennünk a kérdés:

„Jó, jó, de nincsenek mindezek valahol összefoglalva vagy éppen részletesen leírva?” 

  Jó hírünk van, DE Igen!
A témában napvilágot láttak már magyar nyelvű könyvek, kiadványok is, lássuk is őket!


 MARIA MINNAAR: EMU TENYÉSZTŐK KÉZIKÖNYVE

A szakkönyv alapmű azoknak, akik emutenyésztésben gondolkodnak, megtették már az első lépéseket, de a gyakorlott tenyésztők is nagy haszonnal forgathatják. A témában a piacon fellelhető egyetlen magyar nyelvű könyv átfogó ismereteket ad az emutenyésztés üzleti vonatkozásairól, a farm létesítményeinek (pl.: etető, itató, ól, karám) kialakításáról, részletesen taglalja a tenyésztés, a keltetés és a csibenevelés mikéntjeit.

A szerző külön fejezetet szentel a vágás és a húsfeldolgozás bemutatásának, a emuból készült termékeknek és egy fejezet erejéig bemutatja a strucc- és a nandu tenyésztés, a csibenevelés fortélyait.

A könyv egyik nagy előnye, hogy nem tudományos szaknyelven íródott és került lefordításra, így azok is nagy haszonnal forgathatják, akik annyira nem jártasak az agrár és/vagy állategészségügyi szakkifejezések világában.

A könyv kizárólag a magyaremu.hu webáruházában kapható, betekintő oldalak a képgalériában tekinthetőek meg.

cimlap

 KUJÁNI GYÖRGYNÉ KUJÁNI ZSUZSANNA: GAZDASÁGOS EMUTARTÁS ÉS TENYÉSZTÉS KISGAZDASÁGBAN 

zsuzsa_konyvenek_boritoja

A kiadvány szerzője, Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna több évtizedes emutenyésztői és (bér)keltetői tapasztalattal a háta mögött vetette papírra az emutenyésztéssel, keltetéssel, takarmányozással kapcsolatos ismereteit.

Az emuk iránt érzett tisztelete és szeretete arra ösztönözte, hogy minél jobban megismerje ezt a fajt. Egyedi takarmányozási receptúrát és tartástechnológiát dolgozott ki madarainak és az évek őt igazolják: a madarak megfelelő tartása kiegyenlített termelést, azaz fertilis tojásokat, magas kelési arányt, vitális csibéket, kiváló tenyészmadarakat és jó vágóállatokat eredményez számára évről-évre.

Eme kiadványt megelőzően is nagyon sok érdeklődő, (még) kezdő emutartónak segített tanácsaival és szívesen folytat eszmecserét a gyakorlott emutenyésztőkkel is, ahogyan gyakorlatias szemléletével vitathatatlanul nagy szerepet játszott több, az emuval kapcsolatban megírt szakdolgozat sikerességében.

A nagybajomi emutenyésztő ezzel a kiadványával tovább népszerűsíti az emut, annak gazdaságos tartását, szem előtt tartva a madár etológiai jellemzőit és az állatjóléti szempontokat.

A 28 oldalas szakmai kiadvány megvásárolható a szerzőnél:
Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna
Telefon: 82/357-161; +36 30 997-7096;
e-mail: zsuzsannak47@gmail.com


 MUCSI IMRE-KOMLÓSI ISTVÁN (szerk.): A STRUCCTENYÉSZTÉS KÉZIKÖNYVE 

Noha hazánk mérsékelt éghajlata nem a legideálisabb a struccok számára, tenyésztésük folyamatosan terjedőben van.

E kötet elsősorban a strucc, de más futómadarak tartásának és tenyésztésének jellegzetességeivel is megismerteti az olvasót. A könyv – minden esetben a felhasznált irodalom jegyzékével záródó – fejezetei a legalapvetőbb anatómiai, élettani, genetikai és etológiai tudnivalók mellett még az állatok szociális és szexuális viselkedésére is kitérnek, valamint precíz részletességgel taglalják a csibék gondozásával, takarmányozással, a keltetés technológiájával és folyamatával, illetve az állatok egészségvédelmével kapcsolatos információkat. Mindemellett hasznos útmutatást nyújtanak a tenyésztelepek kialakítására és fenntartására, az állatok feldolgozására és értékesítésére vonatkozóan. A magyar-és külföldi strucchús recepteket is bemutató könyv belga, dán, görög és olasz mintatelepek bemutatásával illetve 36 oldalnyi szemléltető ábrák és színes fotók galériájával zárul.

A könyv megvásárolható a magyaremu.hu webáruházában, ahol bele is lehet tekinteni a könyvbe.

strucc

DR. BOGENFÜRST FERENC: A KELTETÉS KÉZIKÖNYVE

Bogenfürst_konyv

A kutatás és a fejlesztés eredményeképpen új eljárások és műszaki megoldások jelentek meg a keltetés terén, amelyek átalakították az eddigi felfogást és módosították a keltetés gyakorlatát is. A technológiai változtatások lehetővé teszik, hogy régebbi keltetőgépekkel is sikerrel keltethessünk, ugyanakkor szinte forradalmian új keltetőgép-konstrukciókkal találkozhatunk.

A könyv a legújabb információkat tartalmazó elméleti ismeretek mellett részletesen tárgyalja az összes baromfifaj, valamint a strucc, az emu, a fácán, a fogoly és a fürj gyakorlati keltetését is.

A könyv a magyaremu.hu webáruházában is megvásárolható.


DR: SZALONTAI ÉVA: EMU RECEPTKÖNYV

Az egykori Emutenyésztők Egyesületének elnöke, Dr. Szalontai Éva gyűjtötte össze az emuhúsból készült ínyencségeket, emutojással készült desszerteket. A füzetben nemcsak ausztrál receptek, hanem magyar emutenyésztők, éttermek receptjeiből is válogathatunk. Nem kapható kiadvány

DR: SZALONTAI ÉVA: AZ EMU ÉS A SOKOLDALÚ EMUOLAJ

A 2005-ben megjelent szakmai ismeretterjesztő kiadvány röviden bemutatja az Emutenyésztők Egyesületét, az emut és annak tartását. A kiadvány részletesen ismerteti az emuolaj nagyszerű tulajdonságait, sokoldalú felhasználását és hazai, valamint külföldi véleményeket is olvashatunk az emuolaj áldásos hatásairól.

DR. SZALONTAI ÉVA: EMUTENYÉSZTÉS A GYAKORLATBAN

A 2002-ben megjelent szaktanácsadási füzetben alapvető és hasznos információkat olvashatunk az emuról, az emu termékeiről, az emutartásról és annak kezdeti lépéseiről. A kiadvány elsősorban azoknak készült, akik emutartásban gondolkodnak vagy már az első madaraik megvásárlása előtt állnak – ebben is hasznos gondolatokkal segíti a vállalkozó kedvűeket. Nem kapható kiadvány

DR: SZALONTAI ÉVA: EMU ÉS EMUHÚS

A 2003-ban kiadott szakmai ismeretterjesztő kiadvány hasznos és a laikusok számára is érthető információkat nyújt az emutartásról, tenyésztésről és az emuhúsról. A kiadvány tesz egy rövid kitekintést egy ausztrál emufarmra és nem mellőzi az emuból készült recepteket. Nem kapható kiadvány

Végül, de nem utolsósorban, megemlíteném, hogy számos szakdolgozat született futómadártenyésztés témakörében, ebből is látszik, hogy az agráregyetemek diákjai is érdeklődéssel fordulnak ezen alternatív állattenyésztési ágazat felé.

Lapozz velünk! – Egy kis könyvszemle” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszakövetések: “Kárt csak a türelmetlenségünkkel tudunk okozni” – interjú az ország egyik legtapasztaltabb emutenyésztőjével – magyaremu

  2. dr. Csuka Zoltán

    Érdeklődni szeretnék. Egy emu farm létesítését készítem elő.Jelenleg az információszerzés fázisában vagyok. Érdeklődésem is ezzel kapcsolatos.
    Láttam oldalukon a Minaar könyvet s azt is, hogy elfogyott. Az interneten több helyütt is találkoztam vele, de sehol sem rendelhető.Mindenképp szeretném elolvasni. Tudnak – e ebben segíteni ? Akár úgy is, hogy egy fénymásolt példányhoz hozzájussak ?
    A másik kérdésem dr. Szalontaihozka pcsolódik. Az emu és emuhús c. munkáját meg tudtam szerezni, a többiről azonban nem tudtam. dr. Szalontairól semmit nem találtam a neten. Ismernek -e valamilyen elérhetőségét ? Ha igen, megkaphatom . e azt ?

    Válaszukat előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?