Igaza van-e a szomszédomnak, hogy az emu veszélyes állat?

Itt-ott fórumokon, közösségi média csoportokban vissza-visszatérő kérdés, hogy most jogilag mi is van az emuval... Veszélyes állatfajnak minősül? Kell-e a szomszéd jóváhagyása, önkormányzat engedélye az emu tartásához? Ebben a cikkben röviden összefoglalom a tudnivalókat. 🙂

"Most mondd meg: szerinted én veszélyes vagyok?!" 🙂
(kép: magyaremu.hu)

Korábban az emu még veszélyes állatfajként volt számon tartva, de 2013. év meghozta az áttörést és azóta

az emu már nem minősül veszélyes állatfajnak.

Ebben vitathatatlan érdeme volt a két emus szakmai egyesületnek: a korábbi Emutenyésztők Egyesületének, majd az újjászerveződött (de sajnos már azóta megszűnt) Magyar Emutartók és Tenyésztők Egyesületének.

Tehát nincs igaza a szomszédnak, ha azzal 'hozakodik elő', hogy az emu veszélyes állatnak minősül.

Valószínűleg azért érvel ezzel, mert még a régi jogszabályi rendelkezésről tud. Mindenesetre azonban a jószomszédi viszony jegyében érdemes jelezni a szomszédoknak, hogy belevágunk az emu tartásába.

Szükség van-e önkormányzati jóváhagyásra?

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 6. § (6) bekezdése kimondja, hogy

Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.

Tehát az önkormányzat már nem korlátozhatja rendeletben a haszonállatok tartását...

DE!

A fent hivatkozott törvény 6. § (1) és (2) bekezdései kimondják, hogy:

Állatot tartani csak jogszabályban előírtaknak megfelelő helyen és módon szabad. Az állati eredetű élelmiszer előállítása céljából az állattartáshoz olyan, jogszabály szerinti állattartó helyet kell létesíteni, továbbá olyan állattenyésztési és állattartási technológiát kell alkalmazni, amely lehetővé teszi az állatok egészségének megóvását, valamint azt, hogy az így nyert állati eredetű élelmiszer emberi fogyasztásra, illetve élelmiszer-előállításra alkalmas legyen.

Az állatok tartása nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, nem károsíthatja a környezetet.

Tehát, az rendben van, hogy önkormányzat és a szomszédi jóváhagyás sem szükséges az emu tartásához, de jogszabályi kötelezettség, hogy megfelelő helyen és módon tartsuk madarainkat és tartásukkal nem veszélyeztethető az emberek vagy többi állat egészsége, jó közérzete és tartásuk a környezetet sem károsíthatja. És ebbe beleértendő a szomszédok egészségének, jó közérzetének biztosítása is. Erre figyeljünk!

Egy kis "emu-wellness"
(Kép forrása: magyaremu.hu)

És úgy általában mennyire veszélyes egy emu?

Nos, azt hiszem minden emutenyésztővel egyetértésben azt mondhatom, hogy nem az. Azt viszont hangsúlyozom, hogy jó tisztában lenni az emu alapvető viselkedésbeli tulajdonságaival, igényeivel, példának okáért, hogy egy felnőtt emu a nálánál jóval alacsonyabb élőlényeket megtámadhatja, tehát például egy kifutóba tévedt macskát, kecskét, rókát simán megkergethet, megtaposhat. (Ha az emukat más állatokkal együtt neveltük fel, megszokták azok társaságát, akkor kisebb az esély erre, azonban állategészségügyi okokból jobb lenne, ha az emuink a többi állatfajtól külön, egy másik kifutóban kapnának helyet.)

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mi a helyzet a kisgyermekekkel: én úgy gondolom, hogy felnőtt emukhoz (kis)gyerekeket (főleg egyedül) ne engedjünk be, inkább felnőtt végezze az ellátásukat, gondozásukat.

Mindenkinek jobb és biztonságosabb, ha a gyerekek csak a kifutón kívül nézik, csodálják a felnőtt madarainkat. 🙂

EMUZÁSRA FEL! 🙂

...

Vélemény, hozzászólás?