Emu keltetése I. rész: tojásrakás emuéknál

Most, hogy nyakunkon az emu tojásrakási szezon, útjára indítok egy pár részes sorozatot és hétről-hétre jelentkezek a témában egy-egy újabb résszel.

Szóval, jöjjön az első fejezet:

A TOJÁSRAKÁS

DSCF0072

(:Hé, Te ott, készen állsz? ! Akkor olvass tovább! 🙂

Mielőtt „belecsapunk a lecsóba”, pár, emuval kapcsolatos tudnivalóval kezdem mondandómat: az emu átlagosan 18-24 hónaposan válik ivaréretté (aki dobol az a tojó, aki morog/röfög az a kakas). A tojásrakás általában decembertől-áprilisig tart, ekkor az emutojó átlagosan 2-4 naponta rak egy-egy tojást és általában ugyanabban a napszakban tojik (nálam például 17-19 óra között). A fiatalabb tojónál előfordulhat, hogy különböző időpontokban és még nem azonos időközönként rakja le tojását. 

Emutojó (Forrás: magyaremu.hu)
Emukakas 
(Forrás: magyaremu.hu)

Emutojó (jól látható a nyak alján az előke)

Emukakas

A fiatal és idősebb tojók között a tojások méretében és tömegében is lehetnek eltérések: a még „kezdők” 400-500 grammos tojásokat, a „rutinosabb” tojók 500-700 grammos tojásokat produkálnak. Megfigyelések szerint, a tojók első és utolsó egy-két tojása általában kisebb tömegű, mint a többi. 

Az, hogy egy tojó mennyit tojik egy tenyészidőszakban erősen változó: van, amelyik csak pl. 10-15 db-ot, van amelyik 25-öt, de hallottam már olyan rekorder tojóról is, amely 45 db tojást is tojt egy szezonban.

(Azt gyorsan hozzáteszem, hogy az emupár eredményességét nem csak az határozza meg, hogy mennyi tojást rak a tojó, hanem, hogy mennyi életképes csibe bújik ki a tojásból.)  

TUDTAD? Az emunál figyelhető meg az egyik legkisebb tojó- tojás tömegarány: a tojás a tojó testtömegének mindössze 1,5%-át adja.

A tojásrakás menete - az én tapasztalatom szerint - a következő: a tojó a tojásrakást megelőzően idegesen viselkedik, futkározik a kerítés mellett, kvázi olyan, mintha „fejben nem lenne itt”. A futkározás aztán kezd az ól és a kerítés egy adott pontja közé korlátozódni, majd a tojó be-bemegy az ólba eleinte rövid időre, majd hosszabb ideig, és végül benn marad. Amíg a tojó bent van az ólban, a kakas a bejáratnál őrködik. 

A tojó guggoló testhelyzetben, a csípőjét előretolva teszi le tojását. A tojásrakás kb. 10-15 percig tart.  Azoknak, akik még nem látták konkrétan a tojásrakást, hoztunk két videót a Youtube-ról (Mindkét videó hanggal készült, a második videó hangosabb.)

Miután megtörtént a tojásrakás, van, hogy együtt takargatják be a tojást, van, amikor csak az egyik fél (jellemzően a kakas), és figyeljétek meg, hogy amolyan kedélyesen „beszélgetve”, elégedetten, nyugodtan jönnek ki az ólból és adnak hírt a nagy újságról. ?

Nem tanácsos a tojásrakás ideje alatt a tojót/madárpárt zavarni, jobb, ha távolabb állva várunk.  

(Oké, oké nem feltétlen kell kint strázsálni a kifutó mellett a kemény mínuszokban, azonban érdemes ki-kinézni, hogy hogy állnak madaraink: ha előbb idegesen szaladgált a tojó, most meg nem látom, akkor valószínűleg tojik, ha már mindketten nyugodtak, és kint téblábolnak a kifutóban, esznek-isznak, akkor nosza, indulhat a tojáskeresgélés).

Hogy miért fontos, hogy mihamarabb megtaláljuk a tojást: nos azért, hogy a keltetésre szánt tojás ki ne hűljön, meg ne fagyjon.  

Megtörténhet, hogy a tojó nem az ólba tojik, hanem a kifutó valamely szegletébe. Ebben az esetben különösen fontos a tojás mihamarabbi begyűjtése és ha szennyezett, akkor a kíméletes törlés (nem feltétlen mosás!, de erről majd egy későbbi posztban írok részletesebben.)

Hogy miért tojik az emu az ólon kívül? Egy nagyon tapasztalt emutenyésztő ismerősöm szerint (a magyaremu.hu egyik videója alapján már sejthetitek ki Ő) probléma lehet, hogy nem tiszta az alom (legalább az ól egyik sarkában), vagy nem elég vastagon van bealmozva az ólba, de az is megtörténhet, hogy az ól bejáratának nem megfelelő tájolása miatt (jobb, ha a bejárat nem északnyugati tájolású) a tojónak nincs kedve  odabent tojni.

/Tipp: Jó, ha az ól inkább három és fél oldalról zárt, így kevésbé lesz huzatos az „emu-rezidencia”. ?/

Előfordulhat, hogy a kakas ráül a tojásra. Noha, voltak már törekvések hazánkban is az emutojások kakas-kotlóval történő keltetésére, a mi éghajlatunkon ez minden szempontból költséges mulatság lenne: mivel a kakas nem tudná csak felülről biztosítani az egyenletes meleget, így az aljzat irányából hűlnének a tojások, a kelés sikeressége erősen megkérdőjeleződik, másfelől - és azt hiszem ez még nagyobb érvágás lenne – előfordulhat, hogy az elkotlott kakas szó szerint éhenhal a tojásokon ücsörögve (megtörtént, hazai eset!). Szóval, bármilyen bájos is, ahogy a kakas fészkelődik  a tojáson, vegyük ki alóla. Hogyan tegyük? Óvatosan meg kell a madarat emelni, ekkor maga alá húzza a lábát és így vigyázva ki lehet venni alóla a tojást.

A tojások begyűjtését nem szokták rossz néven venni a madarak, nem tiltakoznak, nem lépnek fel támadólag. 

frissen_rakott_emutojas_mod

Frissen rakott emutojás (magyaremu.hu)

Azért is fontos, hogy ne engedjük, hogy a kakas átadja magát az Apaság örömének, mert akkor nem lesz több párzás (hiszen elkotlik, és nem foglalkozik tovább a tojóval), és akkor csökken a termékeny, azaz „szemes” tojásunk száma.

 

Ennyit mára, a következő részben a tojás kezelését, keltetés előtti tárolásának mikéntjét vesszük majd górcső alá. ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük