Hogyan fújjunk ki szépen egy emutojást?

Hozhatja úgy az élet, hogy egy emutojásból nem kel ki csibe, mert üres (mert például csak egy tojónk van, így tojás akad, de - kakas híján - csibe nem várható belőle), vagy mert nem szeretnénk kikeltetni sem a kakassal, sem keltetőgéppel, vagy csak egész egyszerűen úgy alakult, hogy az emutojás inkább díszként töltené be a funkcióját. Ha pedig ez áll fenn, akkor bizony adja magát a kérdés:

Hogyan fújjuk ki az emutojást?

Először is jó tudni, hogy akár magunknak tartjuk meg, ismerősnek szerzünk vele örömet, vagy tojásdíszitőnek értékesítjük ( egy szépen kifújt, egyenletes színezetű és felületű tojás akár 1500-2500 forintos darabáron is elkel), úgy szép, ha csak egy lyukat fúrunk ki a tojás vastagabbik végén.

Nyilván, egyszerűbb, ha a tojás két végén fúrunk egy-egy lyukat és szépen kicsorog a beltartalma, de ha már vannak technikák arra, hogy hogyan csalogassuk ki a tojás belsejét mindössze egy apró lyukon keresztül, akkor már érdemes megismerni, nemde? 🙂

Egy szép emutojás rajta EGY aprócska lyukkal
(Forrás: magyaremu)

Fúrni és fújni...igen ám, de hogyan?

Ehhez a következő trükköt hoztam el Nektek, amit egy nagyon kedves emutenyésztő ismerősömtől, Kujáni Györgynétől kaptam (vele is készült már interjú itt, a magyaremu oldalán, ide kattintva elolvashatod):

  1. Végy egy akváriumi légfúvót!
  2. Szerezz be egy 0,5-ös infúziós csövet és hozzá a legvastagabb injekciós tűt.
  3. Fúrj lyukat a tojás vastagabbik végén: a fúrón 5-ös, 6-os fúró fejet használj.
  4. A kifúrt lyukat fogd be és rázd össze a tojás tartalmát.
  5. Dugd be a tűt az infúziós csővel együtt a lyukon és hagyd, hogy a cső másik végére kapcsolt légfúvó tegye a dolgát! 🙂
  6. Alaposan (fertőtlenítős oldattal) mosd ki a tojás belsejét, hogy később is szagtalan, így piacképes maradjon.

FONTOS! A kifújt emutojást sose tedd közvetlen napfényre, mert elveszíti a szép színét! Ha nem az otthonod egyik dísze lesz, inkább tedd be egy dobozba.

Egy régebbi tojásom: pechemre akkor még nem tudtam, hogy a tojás a napfény hatására elveszíti a szép zöld színét. Jól látható, hogy a tojás csúcsi része még megőrizte az eredeti színét. Tanulópénz volt. 🙂
(Forrás: magyaremu)

FIGYELEM! Ezzel a módszerrel keltetés későbbi szakaszában befulladt (30 naposnál idősebb) embriót és tojástartalmat nem lehet kifújni!

Remélem, tetszett a cikk. Ha van kedved, időd, nézz körül a magyaremu weboldalon, kövesd, lájkold a magyaremu Facebook oldalát.

EMUZÁSRA FEL!

Vélemény, hozzászólás?