Emu tojás keltetése I. rész: A tojásrakás ’emuéknál’

Beköszöntött a tojásrakási szezon az emuknál, tehát itt az ideje, hogy megnézzük, mit is kell tudni az emu tojásrakásáról, a tojás tárolásáról, keltetéséről.

A téma meglehetősen nagy, szóval egy cikk kevés lenne rá, így hát egy 5 részes mini-sorozatban taglalom a legfontosabb tudnivalókat.

Tartsatok velem, jöjjön tehát a sorozat 1. része!

A tojásrakás

"Készen állsz?! Akkor kezdjük!"
(fotó: magyaremu.hu)

Mielőtt 'belecsapunk a lecsóba', jó tisztába lenni néhány, az emuval kapcsolatos alapvető tudnivalóval: az emu általában 18-24 hónaposan válik ivaréretté (nem ritka azonban az sem, hogy 2,5 vagy 3,5 évesen kezdi el a szaporodást, mint például nálam:)). Amelyik madár dobol az a tojó, amelyik madár morgó, röfögő hangot hallat, az a hím, hallgassátok csak:

A tojásrakás általában decembertől-áprilisig tart, ebben az időszakban a tojó 2-4 naponta és jellemzően ugyanabban a napszakban tojik egy-egy tojást. A fiatalabb, főként az első szezonban lévő tojóknál fordulhat elő, hogy még különböző időközönként és napszakban rakják le tojásaikat.

A fiatal és az idősebb tojók között a tojások méretét tekintve is akadnak különbségek: a még "kezdők" jellemzően 400-500 grammos tojásokat, a "rutinosabb" tojók 500-700 grammos tojásokat produkálnak.

Megfigyelések szerint, a tojó első és utolsó 1-2 tojása általában kisebb, mint a többi tojása.

Az, hogy a tojók mennyit tojnak egy tenyészidőszakban, erősen változó: van, amelyik 10-15 db-ot, van, amelyik 25 db-ot, de hallottam már olyan tojóról is itt hazánkban, amelyik 45 db tojást is rakott egy szezonban. Az amerikai szakirodalom szerint, az 50 db feletti egyéni tojáshozam sem számít ritkaságnak.

Ne feledjük azonban, hogy egy emupár eredményességét nemcsak a tojások száma határozza meg, hanem az azokból kikelt és életképes csibék száma is.

Gondoljunk csak bele: hiába van egy pártól 50 db emutojásunk az adott szezonban, ha azokból csak 10 db csibe kelt ki, míg máshol 25 db tojást tojt a tojó és azokból 20 db csibe lett.

(Persze, ha valaki nem keltet, hanem a tojásokat eladja pl.: keltetési, élelmezési célra, vagy a tojáshéjat értékesíti, akkor az adott emutojó nagy számú tojástermelése már önmagában remek eredmény.)

TUDTAD? Az emunál figyelhető meg a legkisebb tojó-tojás tömegarány: a tojás a tojó testtömegének mindössze 1,5 %-át adja.

A tojásrakás menete - az én tapasztalatom szerint - a következő: a tojó a tojásrakást megelőzően idegesnek látszik, futkározik a kerítés mentén, úgy tudnám a legjobban jellemezni, hogy olyan, mint "aki nincs ott fejben." Hiába megyünk be, nem vesz nagyon rólunk tudomást, tovább folytatja az ideges mozgást a kerítés mentén. A futkározás aztán kezd az ól és a kerítés egy adott pontja közé korlátozódni, majd a tojó be-bemegy az ólba, eleinte egy röpke pillanatra, aztán nyújtja a bent töltött időt, végül benn marad. Amíg a tojó bent van, a hím az ólban, vagy annak környékén marad, olyan, mintha őrködne.

A tojó guggoló testhelyzetben, a csípőjét előre tolva teszi le tojását. A tojásrakás kb. 10-15 percig tart. Akik még nem látták magát a tojásrakást, azoknak hoztam két videót a YouTube-ról. (Mindkét videó hanggal készült, a második videó kifejezetten zajos.)

Miután megtörtént a tojásrakás, van, hogy a hím és a tojó közösen takargatják be a tojást az alomanyaggal és van, amikor csak az egyikük (jellemzően a hím).

Érdekes, hogy a tojásrakást követően a madarak amolyan "kedélyesen csevegve", elégedetten, nyugodtan jönnek ki az ólból.

Nem tanácsos a tojásrakás ideje alatt a tojót/madárpárt zavarni, jobb, ha távolabb állva várjuk meg, amíg kijön a tojó az ólból.

Persze, nem feltétlen kell kint strázsálni a kifutó mellett a kemény mínuszokban hosszú órákig, azonban érdemes ki-kinézni, hogy állnak madaraink: ha a tojó még pár perccel ezelőtt idegesen szaladgált a kerítés mentén, most meg már nem látjuk kint, akkor valószínűleg tojik, szóval ideje kimenni a kifutóhoz. Ha már mindketten nyugodtak és a kifutóban vannak, akkor biztos, hogy megtörtént a tojásrakás, szóval nosza, keressük meg mihamarabb a tojást, nehogy megfagyjon!

Egy frissen rakott emutojás
(kép: magyaremu.hu)

Megtörténhet, hogy a tojó nem az ólba tojik, hanem a kifutó valamelyik szegletébe. Ebben az esetben különösen fontos a tojás mihamarabbi összegyűjtése és ha szennyeződött, sáros, akkor törekedjünk arra, hogy a piszkot inkább száraz papírtörlővel, puha sörtéjű kefével szedjük le a tojás felületéről és csak nagyon indokolt esetben mossuk a tojást. Hogy miért is? Nos, azért, mert a mosással a tojás elsődleges és láthatatlan védőrétegét, a kutikulát is feloldjuk és lemossuk.

Hogy miért tojik az emu az ólon kívül?

Nos, egy nagyon tapasztalt emutenyésztő, Kujáni Györgyné szerint, probléma lehet a koszos alom, hogy nincs eléggé vastagon bealmozva, de az is lehet, hogy az ól huzatos, és a tojónak nincs kedve bemenni és oda tojni.

TIPP: Ha az emuól nem három, hanem három és fél oldalról zárt, akkor kevésbé lesz huzatos és nagyobb eséllyel találjuk meg a tojásokat az ólon belül.

Előfordulhat, hogy mire odaérünk a tojásért, a kakas már ráült. Ilyenkor nyugodtan vegyük ki alóla a tojást: óvatosan emeljük meg a madarat, ekkor maga alá húzza a lábát és vigyázva ki lehet alóla venni a tojást.

A madarak általában nem szokták rossz néven venni a tojások begyűjtését, nem lépnek fel támadóan.

Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy milyen kotló kakassal kikölteni a tojást, azt javaslom, hogy a szezon vége felé hagyjon meg a hímnek pár darab tojást. Ha a hím elkotlik, nem lesz több párzás, ebből pedig az is következik, hogy egy idő után már nem számíthatunk termékeny ("szemes") tojásokra sem.

Olvastam már hazai sikeres kakas-kotlóval való keltetésről, de hallottam már olyanról is, hogy a lelkes kakas szó szerint éhenhalt a tojásokon ülve, ami akkor történhet meg, ha a hím nincs kellően felkészülve az 50 napnál hosszabb koplalásra és nincs elég tartaléka, hogy életben is maradjon és a tojásokat is melengesse.

Ennyit mára, a következő részben a tojás kezelését, keltetés előtti tárolásának mikéntjét vesszük majd górcső alá.

Szeretnél még többet olvasni a témában? Kattints a másik, "Légy képben!..." minisorozatunk részeire és olvasd el azokat is:

Légy képben! Az emu szaporodása - I. rész

Légy képben! Az emu szaporodása - II. rész

Légy képben! Az emu szaporodása - III. rész

Légy képben! Az emu szaporodása - IV. rész

NE HABOZZ, EMUZZ! 🙂

Szerző: Bárány Zsófia

Felhasznált irodalom:

Maria Minnaar: Emutenyésztők kézikönyve

Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna: Gazdaságos emutartás és tenyésztés kisgazdaságban

Kiemelt kép: magyaremu.hu