Emu tojás keltetése I. rész: A tojásrakás ’emuéknál’

Lassan újra beköszönt a tojásrakási szezon az emuknál, tehát itt az ideje, hogy megnézzük, mit is kell tudni az emu tojásrakásáról, a tojás tárolásáról, keltetéséről.

A téma meglehetősen nagy, szóval egy cikk kevés lenne rá, így hát egy 5 részes mini-sorozatban taglalom a legfontosabb tudnivalókat.

Tartsatok velem, jöjjön tehát a sorozat 1. része!

A tojásrakás

"Készen állsz?! Akkor kezdjük!"
(fotó: magyaremu.hu)

Mielőtt 'belecsapunk a lecsóba', jó tisztába lenni néhány, az emuval kapcsolatos alapvető tudnivalóval: az emu általában 18-24 hónaposan válik ivaréretté (nem ritka azonban az sem, hogy több mint 2 évesen, 2,5 évesen kezdi el a szaporodást). Amelyik madár dobol az a tojó, amelyik madár morgó, röfögő hangot hallat, az a hím, hallgassátok csak:

A tojásrakás általában decembertől-áprilisig tart, ebben az időszakban a tojó 2-4 naponta és jellemzően ugyanabban a napszakban tojik egy-egy tojást. A fiatalabb, főként az első szezonban lévő tojóknál fordulhat elő, hogy még különböző időközönként és napszakban rakják le tojásaikat.

A fiatal és az idősebb tojók között a tojások méretét tekintve is akadnak különbségek: a még "kezdők" jellemzően 400-500 grammos tojásokat, a "rutinosabb" tojók 500-700 grammos tojásokat produkálnak.

Megfigyelések szerint, a tojó első és utolsó 1-2 tojása általában kisebb, mint a többi tojása.

Az, hogy a tojók mennyit tojnak egy tenyészidőszakban, erősen változó: van, amelyik 10-15 db-ot, van, amelyik 25 db-ot, de hallottam már olyan tojóról is itt hazánkban, amelyik 45 db tojást is rakott egy szezonban. Az amerikai szakirodalom a jócskán 50 db feletti egyéni tojáshozamot sem tartja ritkaságnak.

Ne feledjük azonban, hogy egy emupár eredményességét nemcsak a tojások száma határozza meg, hanem az azokból kikelt és életképes csibék száma is.

Gondoljunk csak bele: hiába van 50 db emutojásunk a pártól egy szezonban, ha azokból csak 10 db csibe kelt ki, míg máshol 25 db tojást tojt a tojó és azokból 20 db csibe bújt ki.

(Persze, ha valaki nem keltet, hanem a tojásokat eladja pl.: keltetési, élelmezési célra, vagy a tojáshéjat értékesíti, akkor az adott emutojó nagy számú tojástermelése már önmagában remek eredmény.)

TUDTAD? Az emunál figyelhető meg a legkisebb tojó-tojás tömegarány: a tojás a tojó testtömegének mindössze 1,5 %-át adja.

A tojásrakás menete - az én tapasztalatom szerint - a következő: a tojó a tojásrakást megelőzően idegesnek látszik, futkározik a kerítés mentén, úgy tudnám a legjobban jellemezni, hogy olyan, mint "aki nincs ott fejben." Hiába megyünk be, nem vesz nagyon rólunk tudomást, tovább folytatja az ideges mozgást a kerítés mentén. A futkározás aztán kezd az ól és a kerítés egy adott pontja közé korlátozódni, majd a tojó be-bemegy az ólba, eleinte egy röpke pillanatra, aztán nyújtja a bent töltött időt, végül benn marad. Amíg a tojó bent van, a hím a bejárat környékén marad, olyan, mintha őrködne.

A tojó guggoló testhelyzetben, a csípőjét előre tolva teszi le a tojását. A tojásrakás kb. 10-15 percig tart. Akik még nem látták magát a tojásrakást, azoknak hoztam két videót a YouTube-ról. (Mindkét videó hanggal készült, a második videó kifejezetten zajos.)

Miután megtörtént a tojásrakás, van, hogy a hím és a tojó közösen takargatják be a tojást az alomanyaggal és van, amikor csak az egyikük (jellemzően a hím).

Érdekes, hogy a tojásrakást követően a madarak amolyan "kedélyesen csevegve", elégedetten, nyugodtan jönnek ki az ólból.

Nem tanácsos a tojásrakás ideje alatt a tojót/madárpárt zavarni, jobb, ha távolabb állva várjuk meg, amíg kijön a tojó az ólból.

Persze, nem feltétlen kell kint strázsálni a kifutó mellett a kemény mínuszokban hosszú órákig, azonban érdemes ki-kinézni, hogy állnak madaraink: ha a tojó még pár perccel ezelőtt idegesen szaladgált a kerítés mentén, most meg már nem látjuk kint, akkor valószínűleg tojik, szóval ideje kimenni a kifutóhoz. Ha már mindketten nyugodtak és a kifutóban vannak, akkor biztos, hogy megtörtént a tojásrakás, szóval nosza, kerekedjünk fel és keressük meg mihamarabb a tojást, nehogy megfagyjon!

Egy frissen rakott emutojás
(kép: magyaremu.hu)

Megtörténhet, hogy a tojó nem az ólba tojik, hanem a kifutó valamelyik szegletébe. Ebben az esetben különösen fontos a tojás mihamarabbi összegyűjtése és ha szennyeződött, sáros, akkor törekedjünk arra, hogy a piszkot inkább papírtörlővel, puha sörtéjű kefével szedjük le a tojás felületéről és csak nagyon indokolt esetben mossuk a tojást. Hogy miért is? Nos, azért, mert a mosással a tojás elsődleges és láthatatlan védőrétegét, a kutikulát is feloldjuk és lemossuk.

Hogy miért tojik az emu az ólon kívül?

Nos, egy nagyon tapasztalt emutenyésztő, Kujáni Györgyné szerint, probléma lehet a nem tiszta alom, hogy nincs eléggé vastagon bealmozva, de az is lehet, hogy az ól huzatos, és a tojónak nincs kedve bemenni és oda tojni.

TIPP: Ha az emuól nem három, hanem három és fél oldalról zárt, akkor kevésbé lesz huzatos és nagyobb eséllyel találjuk meg a tojásokat az ólon belül.

Előfordulhat, hogy mire odaérünk a tojásért, a kakas már ráült. Ilyenkor nyugodtan vegyük ki alóla a tojást: óvatosan emeljük meg a madarat, ekkor maga alá húzza a lábát és vigyázva ki lehet alóla venni a tojást.

A madarak általában nem szokták rossz néven venni a tojások begyűjtését, nem lépnek fel támadóan.

Ha valaki szeretné kipróbálni, hogy milyen kotló kakassal kikölteni a tojást, azt javaslom, hogy a szezon vége felé hagyjon meg pár darab tojást a hímnek. Ha a hím elkotlik, nem lesz több párzás, ebből pedig az is következik, hogy már termékeny ("szemes") tojásokra sem számíthatunk egy idő után.

Olvastam már hazai sikeres kakas-kotlóval való keltetésről, de hallottam már olyanról is, hogy a lelkes kakas szó szerint éhenhalt a tojásokon ülve, ami akkor történhet meg, ha a hím nincs kellően felkészülve az 50 napnál hosszabb koplalásra és nincs elég tartaléka, hogy életben is maradjon és a tojásokat is melengesse.

Ennyit mára, a következő részben a tojás kezelését, keltetés előtti tárolásának mikéntjét vesszük majd górcső alá.

NE HABOZZ, EMUZZ! 🙂

Szerző: Bárány Zsófia

Felhasznált irodalom:

Maria Minnaar: Emu tenyésztők kézikönyve

Kujáni Györgyné Kujáni Zsuzsanna: Gazdaságos emutartás és tenyésztés kisgazdaságban

Kiemelt kép: magyaremu.hu

Vélemény, hozzászólás?